ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ PARANOIR



Πότε και πως ξεκινάει το μουσικό ταξίδι των ParanoiR;
 
Περίπου 3 χρόνια πριν, μαζευτήκαμε στην ευρύτερη περιοχή της Καμάρας, εκεί που οι Θεσσαλονικείς δίνουν τα ραντεβού τους χιλιάδες χρόνια τώρα. Από την συνάντηση εκείνη έχουμε μείνει στο σχήμα οι τρεις, Ίνα, Αλέξης και Χρήστος (φωνή, τύμπανα, κιθάρα) και με τη σημερινή μας σύνθεση παίζουμε περίπου ενάμιση χρόνο (με Σωκράτη στο μπάσο και Αντώνη στην έτερη κιθάρα).

ParanoiR λοιπόν. Πως προέκυψε το συγκεκριμένο όνομα;
 
Σαν λογοπαίγνιο χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Marilyn Manson στο ομώνυμο κομμάτι του (γράφεται Para-noir). Εκφράζει ουσιαστικά αυτό που είχαμε στα υπόψη μας να παρουσιάσουμε ηχητικά, μια σκοτεινή πλευρά του alternative ροκ ήχου, με μια δόση πειραματικής παράνοιας.

Ποια σχήματα έχουν σημαδέψει τον ήχο σας;
 
Ηχητικά θα έλεγα ότι προσεγγίζουμε περισσότερο τον αμερικάνικο alternative ροκ ήχο (Smashing Pumpkins, Foo Fighters, A perfect circle), με πινελιές από το Deadwing των Porcupine Tree.

Πόσο εύκολο είναι για ένα σχήμα να δώσει το προσωπικό του στίγμα στη μουσική κατεύθυνση που τον επηρεάζει και τον χαρακτηρίζει;
 
Σήμερα είναι πολύ σπάνιο για δύο κυρίως λόγους. Αρχικά γιατί υπάρχει από πίσω μια ιστορία δεκαετιών με χιλιάδες γκρουπ, που λίγο πολύ κάποιο θα θυμίζει το στιλ και τον ήχο σου και επιπλέον, οι ίδιες μπάντες τείνουν να ακολουθούν το ρεύμα, που ιδίως στην Ελλάδα φτάνει ετεροχρονισμένα. Παρατηρούμε ότι όταν κάποιο είδος γίνει «μόδα», εμφανίζονται δεκάδες μπάντες που την ενστερνίζονται και ουσιαστικά χάνεται οποιοδήποτε στοιχείο πρωτοτυπίας.

Όταν γράφεται ένα τραγούδι, για σας προέχει πρώτα η μουσική η οι στίχοι;
 
Νομίζω ότι και τα δυο παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Το σημαντικό είναι να συνδέονται μεταξύ τους, η μουσική να σε προϊδεάζει τι θα ακούσεις στιχουργικά και το αντίστροφο.

Η νέα σας δουλειά έχει τίτλο Radio Silence , μιλήστε μας λίγο γι' αυτήν.
 
Είναι το δεύτερο μας EP, το οποίο ηχογραφήθηκε στο Fireball Studio στη Θεσσαλονίκη και η μίξη και το mastering έγιναν απ' τον Joe F.K. Αποτελείται από 5 κομμάτια και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το FM, το οποίο είναι και το πρώτο μας κλιπ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Φλέγγα (Picture Deal). Κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά και σε φυσική μορφή (CD) έχουν μείνει κάποια λίγα κομμάτια (τρέξτε να προλάβετε :P).

Σε τι διαφέρει από το Electrified που είχατε κυκλοφορήσει το 2016; 
 
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι η εξέλιξη. Και ηχητικά και συνθετικά. Είναι ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θέλαμε να πετύχουμε εξαρχής, όταν πρωτοεμφανιστήκαμε στη σκηνή. Σίγουρα η ατμόσφαιρα είναι πιο σκοτεινή και μελαγχολική από το Electrified. Επίσης υπάρχει μια μεγαλύτερη ομοιογένεια συνθετικά.

Κοιτάζοντας πίσω ( σχετικά με το Radio Silence ) υπάρχει κάτι που θα θέλατε να είχατε κάνει διαφορετικά;
 
Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι σαν αποτέλεσμα. Ίσως να μετανιώνουμε μόνο ότι δεν το κυκλοφορήσαμε ως LP, με την προσθήκη μερικών κομματιών ακόμα.

Είστε ευχαριστημένοι από ότι έχετε πετύχει μέχρι στιγμής;
 
Ο καθένας μας έχει διαφορετικό πήχη και προσδοκίες. Το σημαντικό είναι να το ευχαριστιόμαστε και να φτάνει η μουσική μας σε όσο περισσότερα αυτιά γίνεται, που είναι και το δυσκολότερο στην εποχή μας λόγω του τεράστιου αριθμού των συγκροτημάτων σε σχέση με το κοινό που τα ακούει.

Πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
 
Η σύνθεση νέων κομματιών που ήδη έχει ξεκινήσει και ένα LP είναι σίγουρα το βασικό μας πλάνο για το μέλλον. 

Έχετε να πείτε κάτι τελευταίο σε όσους διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη;
 
Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το χώρο και τη φωνή που μας δώσατε και να επισημάνουμε ότι η ισχύς της underground σκηνής βρίσκεται εν τη ενώσει.
https://www.facebook.com/paranoir.theband/
https://paranoirtheband.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/channel/UCqsJuNLwDvM8ddU9_pHVYeQ

Και εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου