ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ FRAGILE VASTNESS



Πότε και πώς δημιουργήθηκαν οι Fragile Vastness; 
 
F.V. : Δημιουργήθηκαν το 1999 από τον Βαγγέλη Γιαλαμα (μπάσο) και Μπαμπη Τσολακη (ντραμς). Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στην μπάντα ήλθαν και τα υπόλοιπα μέλη, η Ευη Κατσαμάτσα στα πλήκτρα, Αλέξης Φλουρος στις κιθάρες και Χάρης Τσουμος στη φωνή και με αυτό το line up ηχογραφήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ "Excerpts...". 

Ποιες είναι οι κύριες μουσικές επιρροές σας; 
 
- Ο καθένας στη μπάντα από το πρώτο άλμπουμ μέχρι και σήμερα έχει τα δικά του ακούσματα με ελάχιστα κοινά. Αυτό βέβαια δεν έχει επηρεάσει την μουσική ταυτότητα της μπάντας αφού υπεύθυνος για τις συνθέσεις, μουσικά τουλάχιστον, είμαι εγώ. Ευτυχώς, με κάθε άλμπουμ απομακρύνομαι από το να επηρεάζομαι από τις μπάντες που μου αρέσει να ακούω και αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε οι Fragile Vastness να έχουν ακόμα πιο έντονη τη προσωπική τους ταυτότητα και ήχο.

Ποια είναι συνήθως η θεματολογία των εμπνεύσεών σας, όταν γράφετε μουσική; 
 
- Στο πρώτο άλμπουμ, "Excerpts...", δεν είχαμε κάποια ενιαία θεματολογία παρά διάσπαρτες ιστορίες σε αντίθεση με το δεύτερο άλμπουμ, "A Tribute to Life", το οποίο είναι μια concept ιστορία για έναν άνθρωπο που μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο, όπου ο οποίος αποφασίζει να κάνει τον γύρο του κόσμου ως η τελευταία του επιθυμία. Μια πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία με πλούσιο υλικό στιχουργικά και μουσικά και για αυτό χρειάστηκε το άλμπουμ να είναι διπλό ώστε να μπορεί να δοθεί ολοκληρωμένο στον ακροατή. Το καινούριο μας τρίτο άλμπουμ, "Perception", είναι επίσης θεματικό με μια πιο sci fi αισθητική. Μιλάει για την ιστορία μιας γυναίκας η οποία έχασε τον άντρα της και το παιδί της σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αφού η ίδια γλίτωσε το θάνατο και επιστρέφοντας από το κώμα στο οποίο βρισκόταν κατά τη παραμονή της στο νοσοκομείο, διαπιστώνει ότι η αντίληψη της έχει διευρυνθεί σε σημείο ο κόσμος και η πραγματικότητα γύρω της να μην δείχνουν ίδια όπως τα γνώριζε πριν το δυστύχημα. Αντιλαμβάνεται διαφορετικά το χωροχρόνο και τις διαστάσεις με αποτέλεσμα να ανακαλύπτει ότι σε παράλληλα σύμπαντα στα οποία και έχει πρόσβαση, η οικογένεια της δεν έχει χαθεί. Το άλμπουμ, λοιπόν, έχει ένα αρκετά δύσκολο και περίπλοκο concept story το οποίο θα ολοκληρωθεί με δυο ακόμα άλμπουμ οπότε μιλάμε για μια τριλογία. 

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το τρίτο σας full-length album Perception, τι πρέπει να ξέρει κάποιος γι' αυτό; 
 
- Πέρα από τη θεματολογία για την οποία αναφέρθηκα ήδη στη προηγούμενη ερώτηση, θα ήθελα να σταθώ στα καινούρια μέλη που έχουμε στη μπάντα τα οποία είναι η Ελενα Στρατηγοπουλου στη φωνή, ο Γιώργος Θανάσογλου και ο Βασιλης Μπατίλας στις κιθάρες. Ηχογραφήσαμε και αυτό το άλμπουμ στο προσωπικό μου στούντιο, Fragile Vastness Studio όπου έγινε επίσης η μίξη και το μάστερ. Το εξώφυλλο και οι φωτογραφίες της μπάντας είναι δικές μου δημιουργίες γιατί ήξερα ακριβώς τι ήθελα ως αποτέλεσμα ώστε να υπηρετήσει απόλυτα το θέμα του άλμπουμ. 

Από μουσικής πλευράς, ποιες διαφορές σε σχέση με το A Tribute to Life θα ξεχωρίζατε ως πιο σημαντικές; Πόσο θεωρείτε ότι εξελίξατε τον ήχο σας; 
 
- Σίγουρα μουσικά είναι πιο δύσκολο για τον μέσο metal ακροατή να το παρακολουθήσει από ότι το "A Tribute to Life". Είναι λιγότερο metal και περισσότερο prog Rock με μια ισορροπία ανάμεσα σε πιο retro/vintage και space ήχους. Τα κομμάτια δεν είναι στημένα πάνω σε κιθαριστικά riffs ή συνηθισμένες και χιλιοπαιγμένες μελωδίες αλλά υπάρχει μια ενορχήστρωση που κάποιος θα χρειαστεί να ακούσει αρκετές φορές το άλμπουμ μέχρι να αντιληφθεί τον μουσικό ιστό πάνω στον οποίο είναι πλεγμένες οι συνθέσεις αυτές. 

Κοιτάζοντας πίσω υπάρχει κάτι που θα θέλατε να είχατε κάνει διαφορετικά σε αυτή την δουλειά σας; 
 
- Όχι, δεν υπάρχει κάτι που θα αλλάζαμε. Είναι ένα άλμπουμ μετά από 12 χρόνια από το προηγούμενο και με τρία καινούρια μέλη και πιστεύω ότι είναι μια κυκλοφορία στην ελληνική σκηνή και όχι μόνο, που έχει χαρακτήρα, δική της προσωπικότητα και ταυτότητα μουσικά, θεματολογικά και με ιδιαίτερη αισθητική.

Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι που έχετε θέσει μετά την κυκλοφορία του; 
 
- Ήδη έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε πάνω στο επόμενο άλμπουμ το οποίο θα είναι το δεύτερο μέρος της ιστορίας του "Perception". Επίσης, κάνουμε παράλληλα εντατικές πρόβες για τα live που θα έρθουν από Σεπτέμβριο ώστε να αποδοθεί πιστά όλο το καινούριο άλμπουμ αλλά και παλιότερα κομμάτια επί σκηνής.

Τι μπορούν οι οπαδοί της μπάντας να περιμένουν από εσάς στο μέλλον; 
 
- Όπως είπα και πιο πριν, ακόμα δυο άλμπουμ, συνέχειες του "Perception", ώστε να ολοκληρωθεί η τριλογία αυτή. Πιστεύω ότι το 2018 θα κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος. 

Πως θα περιγράφατε ένα Live σας σε κάποιον που δεν σας έχει δει ποτέ; 
 
- Σίγουρα δεν είναι το τυπικό metal live show που θα περίμενε κάποιος. Ήδη από την εικόνα που βλέπω από τις πρόβες μας παίζοντας με το νέο line up, η ενέργεια που υπάρχει είναι πολύ έντονη και θετική και ενώ τα τρία καινούρια μέλη είναι αρκετά πιο ηλικιακά νέα από εμένα , τον Μπαμπη (ντραμς) και την Ευη (πλήκτρα) βλέπω την απαραίτητη ωριμότητα που πρέπει να υπάρχει πάνω σε μια σκηνή συναυλίας.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξει στην Ελληνική Metal μουσική σκηνή; 
 
- Ενώ οι παραγωγές γίνονται όλο και καλύτερες, -όταν λέω για παραγωγές μιλάω για θέμα ήχου και όχι παραγωγές με τη πραγματική έννοια- οι συνθέσεις σε μεγάλο βαθμό είναι φτωχές, χωρίς έμπνευση , χαρακτήρα και προσωπικότητα. Ακούω στο μεγαλύτερο μέρος να "αποτυπώνονται" έντονα οι επιρροές των μουσικών χωρίς να υπάρχει τόλμη να το πάνε συνθετικά και ηχητικά πιο πέρα. Σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις με κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες μπάντες αλλά δυστυχώς λίγες για το 2017. Νιώθω πολλές φορές ότι η σκηνή έχει κολλήσει στη δεκαετία του '80 και '90. Κάθε δεκαετία είχε τα ωραία της αλλά είναι κρίμα σήμερα και ενώ τελειώνει σιγά σιγά η δεύτερη δεκαετία των '00ς να μην υπάρχει μουσική πρόοδος. 

Θέλουμε να μας πείτε ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας. 
 
- Ευχαριστούμε όσοι ξόδεψαν το χρόνο τους για να διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη όπως επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους οπαδούς μας που μετά από 12 χρόνια συνεχίζουν να ακούνε και να αγαπάνε τη μουσική μας αλλά και όλους τους καινούριους που έχουμε ξεκινήσει ήδη να αποκτάμε με το καινούριο άλμπουμ. Πραγματικά ενθαρρυντικό για να συνεχίσουμε πιο δυνατοί και εμπνευσμένοι από ποτέ. Τα λέμε από κοντά στο live μας στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ευχαριστούμε για την συνέντευξη, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου