ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΡΣΙΤΕΣ



Πείτε μας λίγα λόγια για το συγκρότημα.
 
Οι Θερσίτες (est. 2012) αποτελούν μία πολυπρόσωπη συλλογικότητα εκτέλεσης αυθεντικών -και όχι μόνο- μουσικών συνθέσεων που κάποιος ευφραδής στην γκρίκλις διάλεκτο θα απέδιδε τον χαρακτηρισμό ροκ γκρουπ (rock group). Την παρούσα στιγμή οι θερσίτες είναι οι: Βασίλης Αγαθοκλής, μπάσο. Πάσχει από οξείες μπασο-επιληπτικές κρίσεις και έχει κριθεί ανίκανος να παίζει ολόκληρες αξίες. Στάθης Ανδρέου, κιθάρα. Παράγει ηλεκτρομαγνητικό παλμό τρεις φορές την ημέρα, κάτι που αργά ή γρήγορα θα αναγκάσει τους Θερσίτες να παίζουν unplugged. Γιώργος Μπινιάρης, ντραμς. Κατά τ’ άλλα πολύ καλό παιδί. Δημήτρης Παπαδόπουλος, φωνή και φλάουτο. Φορέας εντροπίας και εξειδικευμένος στην παραγωγή ενοχλητικών ήχων.

Πως προέκυψε το όνομα;
 
Ο ομηρικός Θερσίτης είναι ο τέλειος αντιήρωας. Διατυπώνει δημόσια αυτό που όλοι σκέφτονται αλλά κανένας δεν τολμά να πει, τα βάζει με τους βασιλιάδες και στο τέλος – βέβαια – τρώει της χρονιάς του. Ως εκ τούτου εκφράζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την σατιρική διάθεση του συγκροτήματος αλλά και την πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε. Σε μία δεύτερη ανάγνωση αποτελεί και μία αντίδραση στην καπήλευση της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας από κάποια ακροδεξιά ιδεολογήματα.

Ποιες είναι οι επιρροές σας ως σχήμα;
 
Στην μπάντα ο καθένας φέρνει τις προσωπικές επιρροές και προσδοκίες του, σε μία προσπάθεια να τις συνδυάσουμε χτίζοντας έναν πρωτότυπο, δικό μας ήχο, που ενσωματώνει στοιχεία που μας διασκεδάζουν και βρίσκουμε ενδιαφέροντα. Βασικό συστατικό της συνταγής είναι η ροκ και από εκεί και πέρα συμπληρώνουμε με ότι έχει το ψυγείο.

Γιατί επιλέξατε Ελληνικό στίχο για τα τραγούδια σας;
 
Ήμασταν μεταξύ Σουηδικού και Ελληνικού στίχου και κατόπιν ωρίμου σκέψεως καταλήξαμε στο δεύτερο. Μας φάνηκε θεμιτό η φωνή του συγκροτήματος να γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ακροατή και να μην κρύβεται πίσω από το παραπέτασμα του ξενόγλωσσου στίχου.

Στη σύνθεση των τραγουδιών συμμετέχετε όλοι σας ή κάποιος ασχολείται περισσότερο με τη μουσική και κάποιος με τους στίχους;
 
Η δημιουργία των κομματιών αποτελεί συλλογική υπόθεση. Ο καθένας φέρνει τις ιδέες του οι οποίες κυμαίνονται από «δημιουργικά ασαφείς» έως ολοκληρωμένες μουσικές προτάσεις, και οι υπόλοιποι καλούνται να τις αγκαλιάσουν, να τις εξελίξουν αλλά ακόμα και να τις απορρίψουν. Ακολουθούν άοπλες συγκρούσεις, διαβουλεύσεις και μπινελίκια όμως με κάποιον ανεξήγητο τρόπο πάντα βρίσκεται ο συμβιβασμός που είναι γεμάτος μεράκι και αγάπη. Στίχους δεν γράφουν οι Βασίλης και Γιώργος. 

Ας πάμε στο στιχουργικό κομμάτι, ποια είναι συνήθως η πηγή της έμπνευσης σας;
 
Το έναυσμα για στιχουργικό οίστρο μπορεί να είναι μία χιουμοριστική ατάκα που λέγεται στην πρόβα, ένα εξοργιστικό γεγονός, μία προσωπική αγωνία, κάποια κοινωνική κατάσταση ή μία φαντασιακή συνθήκη. Εξίσου άναρχη με τη θεματολογία είναι και η διάθεση με την οποία προσεγγίζεται ο λόγος. Κάποιες φορές με σκωπτικό πνεύμα, άλλες φορές με στόμφο και βαρύγδουπες εκφράσεις ενώ άλλες με τρυφερότητα και συναίσθημα.

Το 2014 κυκλοφορήσατε το album Θερσίτες, υπάρχει νέο υλικό σας που επεξεργάζεστε για μια μελλοντική δουλειά;
 
Οι Θερσίτες βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς μουσικής διάρροιας. Από τη στιγμή που σχηματίστηκε το μουσικό αυτό σχήμα δεν έχουν σταματήσει να μας απασχολούν νέες ιδέες.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Θερσίτες;
 
Στα άμεσα σχέδια είναι η ολοκλήρωση του υπάρχοντος υλικού και οι ζωντανές εμφανίσεις. Σε δεύτερο χρόνο είναι η ηχογράφηση νέου υλικού και η παραγωγή κάποιου βιντεοκλίπ.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντά ένα σχήμα σαν τους Θερσίτες;
 
Το κυριότερο ίσως πρόβλημα είναι ο χρόνος. Καλούμαστε πέρα από συνθέτες, στιχουργοί και εκτελεστές να εκτελούμε και χρέη παραγωγού, μανάτζερ, roadie, ακόμα και groupie! Και το πρωί δουλειά… Από την άλλη το γεγονός ότι η πορεία μας ως Θερσίτες δε συνδέεται με τη βιοποριστική μας δραστηριότητα, βοηθάει στο να απολαμβάνουμε μία δημιουργική ανεξαρτησία.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη Ελληνόφωνη underground σκηνή;
 
Ένας καλλιτεχνικός χώρος που με λίγη υποστήριξη μπορεί να γίνει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που είναι σήμερα.

Η τελευταία κουβέντα προς τους αναγνώστες του blog, δική σας.
 
Διαβάζετε το http://undergroundskini.blogspot.gr/. Είναι τόσο ενημερωμένο που έχει ακόμα και τους Θερσίτες!

Ευχαριστούμε για την συνέντευξη, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου