ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ECHO BASEMENT



Πώς δημιουργήθηκαν οι Echo Basement; 
 
Οι Echo Basement αποτελούν τη συνέχεια του συγκροτήματος «Stop Rewind Play», τη μουσική του μετεξέλιξη. Οριστικοποιήσαμε τη σύνθεσή μας σε ό,τι αφορά τα μέλη περίπου το 2009 και από τότε ενώ αρχικά κυκλοφορήσαμε ένα EP (2011) με κομμάτια που δουλεύαμε τα πρώτα χρόνια στη συνέχεια δουλέψαμε αρκετά στην κατεύθυνση του ήχου και του ύφους μας. Η μπάντα, όπως υπάρχει τώρα, ουσιαστικά χτίστηκε μέσα από πολλά μικρά Live και πρόβες από το ’11 και μετά. 

Ποιοι έχουν επηρεάσει τη μουσική σας;
 
Η μπάντα έχει πολλές επιρροές, προερχόμενες από κάθε μέλος. Άλλος φέρνει στοιχεία από τα ‘60s και το classic rock, άλλος από τις πιο ατμοσφαιρικές και ψυχεδελικές αναφορές, άλλος προσδίδει πιο progressive στοιχεία και άλλος πιο alternative. Σίγουρα το γεγονός ότι όλοι μας ενηλικιωθήκαμε στο τέλος των ‘90s και τις αρχές του 2000, πάντως, καθορίζει και τα άμεσα ακούσματά μας. 

Πως θα περιγράφατε την μουσική σας σε κάποιον που δεν σας έχει ακούσει ποτέ;
 
Έχει να κάνει και με το ποιος είναι ο «ακροατής», ποιες είναι οι προσλαμβάνουσές του. Για την ώρα αυτό-αποκαλούμαστε ως post/indie μία μίξη ατμόσφαιρας με πιο alternative κιθάρες.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το ντεμπούτο σας με τίτλο Placid, μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή τη δουλειά…
 
Το Placid είναι ένα άλμπουμ που δημιουργήθηκε βήμα βήμα για πολύ καιρό, αλλά διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από μία έντονη δουλειά με πρόβες μέσα στο 2015, αλλά και από τη δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια ηχογράφησής του. Σημαντική συμβολή είχε ο υπεύθυνος για τον ήχο και τη μίξη Θοδωρής Ζεφκιλής και η όλη δουλειά που έγινε μέσα στα ScaSctudio. To album κουβαλάει μέσα του όλη την μέχρι τώρα πορεία του συγκροτήματος, αλλά δίνει και το στίγμα για τις νέες μας κατευθύνσεις. Το “Our Mondays Apart” που κλείνει το δίσκο, ουσιαστικά «ανοίγει» μία νέα φάση στη μουσική μας. 

Πώς αισθάνεστε τώρα που πλέον έχει κυκλοφορήσει;
 
Η κυρίαρχη αίσθηση είναι η όρεξη, η δίψα για συναυλίες, για παρουσίαση του δίσκου, για νέες δοκιμές, νέους ήχους. Γενικώς, νιώθουμε σαν τώρα να ξεκινάν όλα. 

Μετά την κυκλοφορία του δίσκου σας ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
 
Δώσαμε βασικά δύο συναυλίες παρουσίασης του δίσκου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σκοπός μας είναι να οργανώσουμε μερικές προσεγμένες και καλές εμφανίσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις για την προώθηση της δουλειάς μας. Παράλληλα, ήδη ετοιμάζουμε καινούριο υλικό με πολύ μεράκι και ένα πολύ μικρό δείγμα εμφανίζουμε ήδη μέσα στο live set μας. 

Τι πιστεύετε ότι θα προσελκύσει τον κόσμο να έρθει να δει ένα live σας;
 
Το υλικό που ήδη κυκλοφορεί, ώστε να πάρει μία γεύση και σίγουρα η όρεξη για παρακολούθηση μίας εσωστρεφούς ατμοσφαιρικής συναυλίας, η ανάγκη για κάτι φρέσκο. 

Ποια είναι τα όνειρα των Echo Basement όσον αφορά το μέλλον της μπάντας;
 
Ήδη τα πρώτα νέα κομμάτια που μελετάμε, εντάσσονται σε μία προσπάθεια η επόμενη δουλειά μας να έχει πρώτον ένα συμπαγές αποτέλεσμα και δεύτερον μία νέα κατεύθυνση ακόμη πιο βαριά, ψυχεδελική και εσωτερική. Δεν το κρύβουμε ότι όνειρο της μπάντας είναι η εμφάνιση εκτός Ελλάδας, και για την ώρα το να παίξουμε δίπλα σε μερικά από τα συγκροτήματα που θαυμάζουμε, εγχώρια και ξένα.

Πως βλέπετε γενικά την εγχώρια σκηνή και ποιες μπάντες ξεχωρίζετε;
 
Η εγχώρια σκηνή, σε ό,τι αφορά όλο το φάσμα του αγγλόφωνου και ορχηστρικού rock είναι στην καλύτερη της φάση από ποτέ. Εκατοντάδες μπάντες αξιώσεων, με πολύ ωραίο ήχο και αξιόλογη δουλειά. Συχνά παίζουμε με μπάντες παρέα, ή μπορεί να μας ανοίξει μία μπάντα, της οποίας κάλλιστα θα γινόμασταν fan. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μόνο λίγες και είναι και θέμα γούστου. Αυτό που χρίζει βελτίωσης είναι η κατάσταση στο λεγόμενο alternative χώρο, όπου σε αντίθεση με άλλα μουσικά ρεύματα δεν έχουμε στην Ελλάδα αυτό που θα λέγαμε «σκηνή». Δηλαδή κάποια βασικά συγκροτήματα που να παίζουν μαζί, να εναλλάσσονται, να αλληλοστηρίζονται, αντίστοιχα τα λαιβάδικα γύρω από αυτό, την εταιρία ή τα δισκάδικα και φυσικά το αντίστοιχο κοινό. Είναι αρκετά συγκεχυμένη η κατάσταση, αλλά υπάρχει μέλλον. 

Ποια είναι η θέση σας πάνω στο θέμα του internet και της μουσικής βιομηχανίας σήμερα;
 
Το Internet είναι ένα τρομερό εργαλείο και σίγουρα στις εποχές ένδειας και κρίσης δίνει μεγάλη βοήθεια τόσο στις μπάντες, όσο και στον κόσμο που ψάχνεται με τη μουσική. Από την άλλη είναι και μία χίμαιρα, μιας και μέσα στο διαδίκτυο υπάρχουν εκατομμύρια μπάντες και δισεκατομμύρια τραγούδια με αποτέλεσμα όλα να είναι προσιτά, αλλά και τίποτα ταυτόχρονα μέσα σε αυτή τη μεγάλη χοάνη. Μουσική βιομηχανία υπήρχε και θα υπάρχει, και πάντα όσο και να μεταλλάσσεται θα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τι θα ακούγεται και τι όχι. Στο χέρι του κόσμου είναι να στηρίζει τις προσπάθειες που πραγματικά αγαπάει και τον εκφράζουν και να δίνει χώρο σε καλλιτέχνες που έχουν κάτι να πουν. 

Κλείστε όπως θέλετε την συνέντευξη.
 
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία και κυκλοφορία του album μας, φυσικά τον κόσμο που μας στηρίζει και το blog Underground Skini για την ευκαιρία να πούμε δυο πράγματα, ενώ παρεμπιπτόντως να δώσουμε συγχαρητήρια για την πολύ καλή του δουλειά.

Εμείς σας ευχαριστούμε για όλα, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου