ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 0

 
 
 
 



Ποια ήταν η προσωπική ανάγκη που σε ώθησε στην δημιουργία των 0 ένα one man project;


 
Κατ' αρχήν, το 0 είναι ένα πειραματικό black metal σχήμα το οποίο χρησιμοποιεί για την δημιουργία ήχου μόνο ένα τετράχορδο μπάσο και μία φωνή. Ήταν η ανάγκη μου για αναζήτηση, η οποία με ώθησε να δημιουργήσω ήχο. Όταν ξεκίνησα να γράφω τραγούδια, κάποια χρόνια πριν, είχα στο μυαλό μου να δημιουργήσω μία κανονική μπάντα και για αυτό, οι πρώτες μου απόπειρες περιλάμβαναν μουσική και από άλλα όργανα. Μετά από κάποια περίοδο κατά την οποία έψαχνα τα σωστά άτομα για να δημιουργήσω ένα σοβαρό σχήμα, κατέληξα να μην έχω βρει αρκετά πρόσωπα ώστε να δημιουργήσω την ομάδα που θα ήθελα. Έτσι, σκέφτηκα να ενορχηστρώσω τα κομμάτια που είχα ως τότε μόνο με το μπάσο και τη φωνή μου και έτσι γεννήθηκε το 0.

 
Ποιες θα έλεγες ότι είναι οι επιρροές σου;


 
Όσον αφορά τη μουσική, ακούω πάρα πολλά διαφορετικά είδη και δεν ξεχωρίζω τόσο πολύ τα όρια μεταξύ ειδών και ονομάτων. Η μουσική σε γενικές γραμμές χωρίζεται σε δύο είδη, καλή και κακή. Σε σχέση με το 0, με έχουν επηρεάσει σχήματα όπως Burzum, Ulver, Sunn0))), Haus Arafna, Dead Can Dance ίσως και Diamanda Galas. Μερικές φορές αυτό που ακούς και αυτό που σε επηρεάζει στην πραγματικότητα είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα οπότε δεν μπορώ με σιγουριά να ξέρω τι ακριβώς με έχει επηρεάσει στη μουσική του 0. Νομίζω αυτό που παίζει κυρίως ρόλο (και με επηρεάζει) είναι ήχοι από σχήματα και ανθρώπους που έχουν μία τάση "θρησκευτικής" αναζήτησης και με αυτό εννοώ την εξερεύνηση ήχου η οποία εν τέλει, είναι σε θέση να φέρει τον δημιουργό ένα βήμα παραπάνω σε επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό.

 
Πρόσφατα κυκλοφόρησες το άλμπουμ Simplifying a Demon, τι πρέπει να ξέρει κάποιος γι' αυτό;


 
Το Simplifying a Demon είναι το πρώτο άλμπουμ του 0. Αποτελείται από 7 κομμάτια και στην πλειονότητα τους χρησιμοποιούν παραμορφωμένα στρώματα μπάσου με στόχο να δημιουργήσουν ένα σκοτεινό χώρο, όπου τα πλάσματα για τα οποία μιλούν οι στίχοι μπορούν να δράσουν. Αυτό που το σχήμα επιδιώκει είναι να πιέσει τα όρια μεταξύ ήχου και μουσικής και να τα κάνει ένα. Είναι μία προσπάθεια αναζήτησης ορίων, επιβίωσης μέσα τους και ίσως και ανακάλυψης κάτι διαφορετικού.


 Τι αποτελεί έμπνευση για εσένα;


 
Έμπνευση μπορεί να είναι το οτιδήποτε και το τίποτα. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να με εμπνέει και νομίζω πως θα ήταν και κάπως παράξενο να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο με το οποίο όταν έρχομαι σε επαφή να έχω απανωτές ιδέες και γενικότερα, έμπνευση. Μπορεί μία μέρα με το που πιάσω το μπάσο να γράψω ένα κομμάτι και να ξέρω πως εκείνη τη στιγμή το κομμάτι τελείωσε, έκλεισε, δεν επιδέχεται και στο κάτω κάτω δεν θέλει ούτε αλλαγές, ούτε βελτιώσεις. Αντίθετα υπάρχουν περίοδοι, κατά τις οποίες δεν μπορώ να γράψω κάτι, έστω και μικρής διάρκειας, που να με ικανοποιεί. Δεν είναι τόσο πολύ η έμπνευση η οποία παίζει ρόλο, νομίζω πως αυτό που απαιτεί η συγγραφή μουσικής είναι να είσαι "μέσα" στη μουσική να έχεις και να διατηρείς το συναίσθημα και την κατάσταση την οποία θες να εκφράσεις, να είσαι σε θέση να "δεις" τον χώρο που θες να δημιουργήσεις και αυτό είναι και το πιο δύσκολο όταν δημιουργώ ήχο.

 
Το 0 θα παραμείνει ένα one man project η έχεις σκοπό να γίνει ένα κανονικό γκρουπ;


 
Το 0 θα παραμείνει ένα one man project. Το σχήμα είναι ένα ταξίδι με στόχο την αναζήτηση και την επιβίωση, δεν νομίζω πως χωρούν τρίτοι σε αυτό. Είναι πιθανό να δημιουργήσω ή να συμμετάσχω σε άλλα σχήματα στο μέλλον αλλά σίγουρα δεν θα είναι υπό το όνομα 0.


 
Υπάρχει νέο υλικό σου;


 
Υπάρχει νέο υλικό, μία πρώτη φάση του έχει ήδη ηχογραφηθεί, το καθυστερώ γιατί θέλω να αφήσω τη μουσική να ωριμάσει πρώτα μέσα μου και όταν είμαι σίγουρος για αυτή θα κυκλοφορήσει. Φαντάζομαι πως θα κυκλοφορήσει κάπου μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού αλλά και αυτό δεν είναι εντελώς σίγουρο. Αυτή τη φορά χρησιμοποιώ κυρίως "καθαρά" στρώματα ήχου για να προσεγγίσω ίδιες καταστάσεις και συναισθήματα με τον πρώτο δίσκο. Αντιλαμβάνομαι αυτό το υλικό σαν μια μεγάλη λευκή φωτιά, σαν ένα μη παραμορφωμένο θόρυβο.

 
Τα μελλοντικά σου σχέδια ποια είναι;



Τα μελλοντικά σχέδια για το 0 είναι να κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ και μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια και ένα τρίτο. Εκτός αυτού, προσπαθώ να προωθήσω το σχήμα όσο το δυνατό περισσότερο, ώστε να έρθει η μουσική αυτή σε επαφή με περισσότερο κόσμο.



Ο επίλογος δικός σου...


Πρώτα απ' όλα ευχαριστώ για τη συνέντευξη και την προώθηση του σχήματος. Αυτό που θα ήθελα να προτείνω στους ακροατές είναι να ακούσουν το υλικό ολόκληρο και όχι αποκομμένα τμήματά του, νομίζω με αυτό τον τρόπο θα έρθουν σε καλύτερη επαφή με το σχήμα.



Σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου και καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου